Ännu ett steg i arbetet med giftfria förskolor

15 mars 2018

Lokalvården på TFAB har tillsammans med kommunens förskolor har tagit ännu ett steg för att bli helt giftfria.
All städning och rengöring sker med växtbaserade ­rengöringsmedel baserade på naturliga råvaror.

I förskolorna pågår ett fantastiskt målmedvetet miljöarbete inom området ”Giftfri förskola” och nu har vi lokalvården på kommunägda Torsås Fastighets AB tagit nästa steg för att bidra med vad vi kan i arbetet med giftfri förskola.

För något år sedan installerade vi HEPA-filter på alla dammsugare som TFAB Lokalvård använder på förskolorna för att minska spridning av dammpartiklar som kan orsaka allergier. (Se nyhetsarkivet från 2016)

Lokalvården på kommunägda TFAB har alltid arbetat med miljömärkt kem på förskolorna och har nu hittat ännu bättre lösning ihop med vår ramavtalsleverantör på kem Nybloms i Kalmar och en av deras tillverkare, multinationella företaget Diversey. Den här lösningen gör att vi går från en bra miljövänlig lösning till en ännu bättre miljövänlig lösning utan att det medför någon kostnadsökning i några led.

Produkterna har vi testat på förskolorna under nära ett år där lokalvårdarna själva varit otroligt drivande i implementering, utveckling och användning.

Vi har bara sett fördelar, säger Paul Thörnqvist, verksamhetschef för TFAB:s lokalvård i en intervju tidigare i veckan med Barometern och Östra Småland.

Sedan i februari finns endast dessa rengöringsmedel i förskolorna.
Rengöringsmedlen tillverkas ur restprodukter från livsmedel vid Diverseys fabrik i Frankrike. Restprodukterna pressas till oljor/tensider och blir 100 procent biologiskt nedbryt­bara och helt luktfria.

Björn Karlsson, distriktschef på ­Diversey känner sig stolt över möjligheten att tillsammans med Nybloms i Kalmar och Lokalvården på Torsås Fastighets AB fått vara med att testa och implementera detta system i arbetet med giftfri förskola på de förskolor som TFAB lokalvård städar i Torsås kommun.

Ett färgkodatsystem på rengöringsbehållarna gör att man lätt kan välja vad som ska användas till golv eller sanitära ytor, bord och stolar med mera.
Färgodningen tillsammans med en smart, inbyggd doseringsteknik medför att det i praktiken är omöjligt att feldosera.

 

Förskolornas gemensamma profil att ge barnen sunda vanor i förhållande till kropp, själ, natur och miljö fick rejäl uppmärksamhet ifjol när Gulla­bo förskola fick ta emot kommunens officiella miljö­pris för 2017. (Utdrag från Östra Småland).

Kommunen gör ett fantastiskt jobb med Gififtfri förskola och det här är vårt sätt att bidra från lokalvården.

 

Ovan har vi bara läst om fördelar, finns inga nackdelar med detta?

Nackdelen skulle kunna vara att när ett rengöringsmedel inte doftar, får många uppfattningen att det inte är städat.

/Paul Thörnqvist

 

TFAB Lokalvård implementerar SURE på förskolor