Sportlov för eleverna och utbildning för lokalvårdarna

26 februari 2018

Utbildning i att sköta stengolv på rätt sätt

Under v. 8 (sportlovsveckan) fick lokalvårdarna på Torskolan genomgå en utbildning i hur stengolv skall skötas i både den regelmässiga städningen som i den periodiska.

Det är i sig en konst att sköta ett stengolv på rätt sätt där det gäller att veta vilken typ av sten golvet är gjort av, hur skall den skötas, hur kan golvet behandlas, får/kan man behandla golvet? Frågorna är många för att man skall veta vad som krävs i underhåll, varje vecka året om år efter år.

Under 2 halvdagar som innehöll både teori och praktik fick lokalvårdarna på Torsås Fastighets AB lära sig hur man i den regelmässiga städningen sköter bland annat Terazzogolv, kalkstensgolv, klinkergolv mm. och vilka golv som ska behandlas och kan behandlas i den periodiska städningen. Personalen fick även lära sig hur man gör mindre renoveringar av en del av golven för att kunna få bort lättare repor o.dyl.

Under dagarna fick lokalvårdarna lära sig vad golven är känsliga för, hur golven lätt kan fördärvas genom felaktig hantering av dem och hur salt, grus och vatten utifrån sliter på underlaget.

Alla var överens om att det var en bra utbildning och att det krävs en hel del kunskap för att sköta stengolv på rätt sätt.

  • Regelmässig städning = det som utförs veckovis
  • Periodisk städning = det som utförs årligen, kan vara golvvård, storstädning o.dyl.