Tips för svalka vid värmebölja

20 juni 2019
 1. Stäng ute solen
  Dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen, så stänger du ute solens hetta. Se till att stänga alla fönster så snart solen når din lägenhet och behåll dem fortsatt stängda under den varmaste delen av dagen. Vänta sedan med att öppna fönstren till det är tillräckligt svalt att ha dem öppna hela natten.
 2. Häng för lakan
  Du kan hänga ljusa lakan för fönstren om du saknar persienner eller om de vanliga persiennerna inte räcker till.
 3. Öppna upp
  Sov om möjligt med öppet fönster. Se till att ha alla innerdörrar öppna under dagen, till och med garderobsdörrar och köksluckor, det gör att dagshettan inte lagras och att det går snabbare att få svalt på kvällen.
 4. Fixa korsdrag
  Korsdrag med start tidigt på morgonen kan fungera bra. Se till att persienner på södersidan är nere och öppna sedan två fönster i var ände av lägenheten. En liten glipa räcker.
 5. Blöt ner ett lakan
  Om det inte räcker att öppna fönstren, prova att spreja ett lakan med kallt vatten. Häng det sedan för ett öppet fönster, så kommer vinden som passerar in genom fönstret att kylas ner.
 6. Köp fläktar
  Satsa på en vanlig bordsfläkt och placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Men det är ingen idé att lämna en fläkt på i ett rum där ingen vistas, då blir rummet faktiskt bara varmare.
 7. Fixa bra luftcirkulation
  Placera en frånluftsfläkt i närheten av ett fönster och en annan, fram-och-tillbakagående fläkt, nära ett andra fönster så att ny, kall vind kommer in. Ett sådant fläktsamarbete fungerar dock bara när temperaturen är lägre utomhus än inomhus, det vill säga nattetid eller molniga dagar.
 8. Fyll skål med is
  Ordna luftkonditionering på egen hand. Fyll en grund skål med mycket is. Ställ skålen framför fläkten och dra igång den, i takt med att isen avdunstar, kommer luften i rummet att kylas ner.
 9. Stäng av datorn
  Stäng av alla värmekällor i bostaden. Använd inte spisen eller den vanliga ugnen, ät en sallad istället eller använd mikrovågsugnen om du vill äta något varmt. Stäng av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i värmealstrande stand-by-läge.
 10. Duscha kallt
  Undvik all form av varmt vatten och ånga. Duscha inte varmt, diska inte och vänta med att tvätta och laga mat tills det mörknat. Kolla också att packningar runt ugn, diskmaskin och tvättmaskin är i gott skick så att ingen värme slipper ut.
Slide värmebölja